A nyáron átépítik az ovinkat, ezért a gyerekek gyakorlatilag június közepe óta csöveznek itthon anyámmal, míg közvetlenebb felmenőik előteremtik a mindennapi betevő tabletre és sellőbarbira valót. ​Ez alatt az idő alatt rengeteg hasznos dolgot tanultak, tényleg tartalmasan telik az idő. 
Franka pl. lebukott, hogy tud írni. Ez a gyógyszertárban történt, két recept között. Ugyanis, a patikánkban van gyereksarok, ahol Bogyó és Babócás kisasztalon rajzolhatnak a gyerekek, teljes kényelemben, míg apa teszem azt Viagrára vár. Hát, én épp kiváltottam egy receptet, mialatt Franka lemásolta Babócát, és azon melegében fölé is írta, hogy DADÓCA. Boti nyilván azonnal szólt is neki viszonylag keresetlen hangnemben, hogy a bé az nem dé, de addigra Franka maga is észlelte az anomáliát, és a BOGYÓ-t igazán korrekten sikerült leírnia. El is várom, hiszen ősszel középsőbe megy! 
Ezen kívül mindketten tudják a páros és páratlan számok közötti különbséget, akármilyen nagyságrendű számot dobunk fel példának.​ Botkót rendkívül bosszantja, hogy van olyan, amit a húga előbb tud; Frankát állatira hidegen hagyja, hogy a bátyja mit tud vagy nem, ő csinálja az életet, ami a csövön kifér. Egy komoly kérdésre is reflexből ad választ, a sztratoszférából téve arra, hogy vajon helyes-e. Botter ugyanekkor a legegyszerűbb kérdésre is alaposan végiggondolt, egzakt választ, és ha kell, adekvát magyarázatot vagy rövid leírást is mellékel. Kérdezni is ebben a stílusban szokott, hogyaszongya: Anya, a téglafal melletti, téglalap alakú felsőszekrény alatti, csempepárkányon lévő zöld, téglalap alakú, két végződésű elem az vajon jó még, vagy már kifogyott?

Szinte sajnálom egyszerűen rávágni, hogy "kifogyott". Hát mit melózott vele, hogy így megfogalmazza! Csak nem offolhatom egyszavas válaszokkal!

​R​ém szórakoztató, ha két, egymással beszélgető gyereke van az embernek, tévé gyakorlatilag egyáltalán nem is kell. Bőven elég, ha naphosszat bele-belehallgatok a párbeszédeikbe. Vagy a monológjaikba. Valójában belehallgatni sem szükséges, mivel crescendoban nyomják, így ha kell, ha nem, a telek két legtávolabbi sarkában állva is halljuk velük egymást.  Ebből leképezhető, hogy én sem vagyok halk, sőt, valószínűleg az egész utca imádkozik esténként, hogy térjünk már nyugovóra :D
​De a nyarat kihasználva, állandóan csivitelünk. Esténként tollasozunk az utcán, vagy bicajozunk, repülőket nézünk, szalonnát sütünk a kertben, vagy csak rajzolunk az asztfaltra krétával. Mivel az utcában sok kisgyerek is lakik, igen gyakori a kora esti, úgynevezett Liliom utcai góc kialakulása, amely kedvezőbb időjárási helyzetekben ("végre lehűlt kicsit" és "végre nem esik" esetén pl) ​sokkal jellemzőbb. Így csodáltuk meg a minap a szúnyoggyérítő repülőt is, és láttunk hullócsillagot nemrég.
Történt azonban, hogy a nagy nyári szabadságban Botkó kitalálta, hogy "Sokáig fennmaradós napot" tart. Minimum éjfélig ébren lesz, és ha lehet, tüzijátékot is szeretne mellé, és kölyökpezsgőt. A Nyárveszter névre elkeresztelt este annyira jól sikerült - szerintük -, hogy ismételni is fognak. Oké, szögezzük le, nem volt rossz. Tüzijáték helyett társasozással indítottunk. Szélvész kisasszony természetesen csalt, ezért naná, hogy rászóltam! "Franka, ne csalj!" Botkó felkapta a fejét:
- Miért, mit csinál a Cuni?
- Hát, kivett egy lapkát, de nem passzolt az elképzeléséhez, ezért visszarakta, és választott egy másikat. 
Botkó éppen elmélyülten nézegetett egy játékot, ezért merengve közölte:
- ​Olyat én is szoktam csi... ööö  vagyis, C​UNI, NE CSALJ!!! 

​Kicsit később Franka szerepjátékban volt, és kiabálni kezdett:
- Ments meg, Boti, jaj, kérlek segíts!!!
- Sajnos, nem érek rá, Bébi. - felelte karcos nyugalommal az elfoglalt szuperhős, miközben ​a tabletjét nyomkodta.


Szegény lányom, lassan belátta, hogy a sokáig fennmaradós, nyárveszteri nap eléggé egyszereplős lett, ezért - csak hogy valamivel elüsse az időt éjfélig -, önmagát kezdte szórakoztatni: - Szuper ez a hosszú nap! ​Már régen volt olyan, hogy felbüfiztem a hányásomat, ​na​de mooost! Most felbüfiztem​!​

Majd a következő kérdéssel próbált új társalgópartner után nézni:
- Apa, a K​ai​ Lan miért nem csíkszemű???
Ekkor Boti persze felkapta a fejét, és rövidre zárta:
- Mert nem kínai. Csak annak képzeli magát.

Persze, a fiamnak őrült tehetsége van az offoláshoz. Mikor Cunderella kisasszony hozzá képest viszonylag hosszú hallgatás (értsd: 1,5 perc) után felkiáltott: - Azt kívánom, hogy legyen egy Boti-legjobb-barátom és testvérem! - Boti máris lecsapta a magas labdát: - Testvéred már van is, Cuni. 
Ennyi. A legjobb barát téma meg azóta is lóg a levegőben.

Kicsivel később Franka rázendített. Saját maga szerezte a dalocska szövegét, amelynek társadalmi tanulsága is lett:
"Gyerekek, gyerekek,
vesznek a boltba perecet,
és fizetés nélkül távoznak!"

​Majd nem sokkal később hozzátette: ​
Képzeld, anya, a Boróka​ pont a szülinapján született!
A bátyja persze ilyenkor élből reflektál, osztva szegény kisebbet: ​

- Cuni, n​ő​j már fel!
​Én azért igyekszem óvatosabban terelgetni a kis cunamit. Ha vendégeket várunk, megkérem, hogy segítsen elrakni a játékokat, vagy keverni a sütitésztát. A legutóbb is őt kértem meg, hogy rakja el a rajzeszközeit az ebédlőasztalról, mert nemsokára megérkeznek a vendégek. Rám nézett, és kimértem ennyi mondott:​
​- ​Rendben van​. Egy fél pillanat alatt me​glesz​, anya... csak nagyon sokba fog kerülni​! 

Nemsokára eltelik a nyári szünet. A gyerekek pár dekával nehezebben, pár centivel magasabban, pár árnyalattal barnábban, pár flegmasággal gazdagabban, de SOKKAL okosabban kezdik az őszi oviszezont. Punk tum.
Addigis, képes összefoglaló a nyarunkról:
blog.jpg
Szalmakalapos srác
blog10.jpg
Pizsamás-kócos rajzszakkör
blog13.jpg
Pedikűrszalon
blog11.jpg
Clint Eastwood
blog12.jpg
Cukorka királykisasszony
blog14.jpg
Sminkes tanfolyam, Y kromoszómás díszlettel
blogb.jpg
Nyárigyerek koszmennyisége
blog15.jpg
Indián üzemmód
blog2.jpg
Az ifjú Darnyi Tamás
blog5.jpg
Emeletes fergeteges
blog9.jpg
Társas
img_20160723_093620.jpg
Picinő nem aprózza el
blog16.jpg
Békén szalonnázva
blog8.jpg
Cápa a teraszon
bolg6.jpg
Pedikűrszalon 2
blog7.jpg
Ez meg a végére
Szerző: Gizibaba  2016.08.07. 19:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gizibaba.blog.hu/api/trackback/id/tr389282626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása