Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim: Újra van min aggódni.

Az OGYI visszahívta a forgalomba került Vigantol cseppek (=D vitamin) egy részét, mivel a hivatkozott gyártási tételekben "nyomnyi mennyiségű, a cseppentő gumi részéből kioldódott idegen anyagot mutattak ki (...)".

Ihol az információ: http://www.ogyi.hu/dynamic/vigantol39207_5_2010_1.pdf

Állítólag nem jelent biztonsági kockázatot. Állítólag. De ha elővigyázatosságból mégis visszahívták, akkor elővigyázatosságból most hagy ne adjam be a sajátunkat (ami naná, hogy szerepel a felsorolt gyártási sorszámok között) a Cummadéknak! Utóvigyázatosságból meg egyelőre drukkolok, hogy tényleg ne legyen nagyobb baja a gyereknek tőle annál, minthogy anyája pár napig izgul picit (má' megin').

A gyógyszertárakban mindenesetre hiánycikk a cucc (tudom, mert egyik kedvenc időtöltésemnek hódolván tegnap feltérképeztem a környék készleteit, azaz "készen-nem-leteit"...).

Mindenesetre a történés cselekedetre serkentett, így billentyűzetet ragadtam és betűt hánytam az OGYI-nek.

Hogyaszongya:

"Országos Gyógyszerészeti Intézet

 

1051 Budapest, Zrínyi u. 3.
 
Tárgy: Határozat a Vigantol 20 000 NE/ml belsődleges oldatos cseppek forgalomból kivonásáról
 

Tisztelt Gyógyszerminőségi Főosztály!

 
 
A napokban a Vigantol 20 000 NE/ml belsődleges oldatos cseppek - ről kiadott Határozattal kapcsolatosan érdeklődöm: vajon mi az igazság a visszahívási határozatban szereplő, Magyarországon forgalomba került és azóta bevont sorszámú készítményekkel kapcsolatban?
 
A környezetemben számos kismama van, akinek a visszahívott sorozatból való Vigantol van a birtokában. Nekem is: konkrétan a 6633601-es gyártási számú "boldog" tulajdonosa vagyok/unk. Hallatlan, hogy a gyermekorvosok és a védőnők sok esetben nem is tudnak róla, hogy ezekkel a készítményekkel bármi probléma lenne, arról pedig végképp nincs fogalmuk sem, hogy vajon a már megkezdett üvegcsékkel mi a teendő. Ezügyben a tájékoztatás enyhén szólva is siralmas.   
 
Abba egyelőre bele sem gondolok, hogy milyen következményekkel jár(hat), ha valóban gumiszármazékot adagoltunk a gyermekeinknek... Remélem, nem ez fog majd kiderülni a kivizsgálás során. Értem én, hogy állítólag a hazai készítményekben nincs gumiszármazék, csak megelőzésként lettek visszahívva, azonban azt is gondolom, hogy miután ELŐVIGYÁZATOSSÁGBÓL mégis bevonták ezeket, a legjobb, ha a kérdéses sorszámmal ellátott vitamint nem adjuk be csemetéinknek. 
Mivel azonban a megkezdett üvegeket receptre kiváltottuk, véleményem szerint az a minimum, hogy ha újra hozzáférhető lesz a készítmény, a hibátlan, új sorozatból teljesen ingyen és minden utánajárás nélkül biztosítsanak számunkra egy bontatlan üveggel a D-vitaminból.
 
Továbbá, folyamatos tájékoztatást kérek a vizsgálattal kapcsolatosan is, hiszen meglepődve tapasztaltam, hogy a környezetemben fellelhető gyógyszertárak munkatársainak egy része nem is tud a visszavonásról, meglepődik, hogy a Vigantol jelenleg nincs készleten, és persze nincs tudomása róla, hogy mikortól lesz ismét kapható.
 
Örömmel venném, ha mind a hiánypótlásról, mind pedig a vizsgálatról, annak fázisairól és végleges eredményéről értesítenének! Remek lehetőség erre például egy hivatalos közlemény, ami megelőzné a találgatásokat, és főleg, a kialakulóban lévő pánikot.
 
Mihamarabbi válaszukban reménykedve,
Köszönettel:
 
L******* P******
a 4 hónapos Botond aggódó anyukája"
 
Eddig a sirámom, várom a csodát :)

 

 

Szerző: Gizibaba  2010.10.09. 11:55 Szólj hozzá!

Címkék: d gyógyszer vitamin visszahívás bevonás vigantol

A bejegyzés trackback címe:

https://gizibaba.blog.hu/api/trackback/id/tr252357890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása