"Ha a környéken felbukkan egy DAT, akkor Yokkermokk pánikba esik és menekül, de kis idő múlva perverz vonzódása nem hagyja nyugodni, így visszaólálkodik az ellenség aprólékos feltérképezésére. Óvatosan közelít, és kizárólag olyankor, ha a szent eszköz éppen csöndben lapul. Ilyenkor érdemes figyelmeztetni, hogy hamarosan újra főszerephez jut a segítőkész háztartási gép, különben a vad pánik és az asztal alá menekülés szokásos egyfelvonásosa megismétlődik."

DAT4.jpgEgyelőre nem sikerült összefüggést találnom azok között a tárgyak és élőlények között, amiket a Jóravaló Nyelvújító, azaz Cummancs ezzel a különös szócskával jutalmaz. Mármint, összefüggést azon kívül, hogy egytől-egyig minden DATként emlegetett dolog valami szent és megfoghatatlan csoda Botkó számára. 

Az első DAT a motor volt. Zúg, hangos, és igencsak varázslatos, ahogy még közlekednek is vele. Ezen az alapon az autó legalább annyira DAT, mint a motor - de nem, az autó az kéremszépen autó. Csak így, egyszerűen. Ugyanakkor, a gyerekmotor, az a kis lábbal hajtós szintén DAT, ezt tessék kéremszépen felfogni.

Továbbá, megmagyarázhatatlanul és egyben megmagyarázhatóan DAT a porszívó is, ami ugye előszöris zúg, hangos, és félelmetes, kereke isDAT10_1.jpg van, és a Cummancs szerint legalább annyira használható közlekedésre, mint a motor... Viszont egyáltalán nem úgy néz ki. A porszívóval különben a Cummancs olyasmi viszonyban van, mint anyája a madárpókokkal: irtózik tőlük, és egyben csodálja őket. Ha a környéken felbukkan egy DAT, akkor Yokkermokk pánikba esik és menekül, de kis idő múlva perverz vonzódása nem hagyja nyugodni, így visszaólálkodik az ellenség aprólékos feltérképezésére. Óvatosan közelít, és kizárólag olyankor, ha a szent eszköz éppen csöndben lapul. Ilyenkor érdemes figyelmeztetni, hogy hamarosan újra főszerephez jut a segítőkész háztartási gép, különben a vad pánik és az asztal alá menekülés szokásos egyfelvonásosa megismétlődik. És kezdődik elölről az ólálkodás is. Ha viszont a DAT éppen nyugvóban van, Botkó kapva kap az alkalmon, és mély odaadással takarít. Tologatja a szőnyegen a cuccot, ugyanúgy, ahogy felmenőjétől naponta látja, és nem felejti el a TV állványt sem útba ejteni. Az asztal alatt is alaposan kiporol, és még a járókát is elhúzza a sarokból - a Hugival együtt, aki elmondhatatlan hálával gügyög neki ilyenkor, mivel pont a látószögébe kerül ilyenkor a tévé :)

DAT2.jpg

DAT8_1.jpgApropó, Hugi. Nos, a Hugi is DAT. Értsétek meg. 
Nekem ugyan nem sikerült más magyarázatot találnom, mint hogy Franka is legalább annyira csodálatos a Botkó számára, mint a porszívó, habár egyáltalán nem félelmetes. Viszont kétségtelenül motorikus :D Így aztán Franka is egy igazi, hamisítatlan DAT, aki viszont a DAT nemzetség vitathatatlanul pozitív hősei közé van sorolva. Főleg azért, mert Franka állítólag közlekedésre is alkalmas, legalábbis ez derült ki számomra egy kevésbé szemfüles délutánon, mikor hasra tettem lánygyermekemet a szőnyegre, Botkó pedig már emelte is a lábát keresztül a hugán, "Gyípaciiii!" felkiáltással. Miután elhárítottam a veszélyt és azonnali idegkezelést kértem az uramtól telefonon, beláttam, hogy a fiam éber óráiban esélyem sincs a másodszülöttemmel érdemben mozgásfejleszteni, úgyhogy azóta a Franka már nem hason LÓ.DAT11.jpg

Ha valaki azt gondolja, a különös fajok létezése otthonunkban ennyiben ki is merül, az alaposan téved. Nálunk ugyanis legalább annyi Bzzz lakik, mint DAT. Ott van mindjárt a hajszárító. Hangos is, zúg, mintha nyúznák, és meleget is fúj - kábé ennyi a közös benne és a hősugárzóban. Úgyhogy nagyjából a hasonszőrűek fedőneve lehet a Bzzz, amelyek közül valami szubjektív szelekcióva választódnak ki a bekapcsolásra merészeléshez tartozók, és mindezek ellenkezői. A hajszárító szigorúan kerülendő kategória,míg a hősugárzó kifejezetten áhítja a macerálást, legalábbis Botkó szerint.

DAT5.jpgDAT6.jpg

Érdekes, hogy van, amit a csemete simán a nevén nevez. Igaz, ezek a tárgyak egyáltalán semmi különöset nemDAT7.jpg is produkálnak, úgyhogy tulajdonképpen nem is érdemlik meg, hogy bonyolítsuk a megnevezésüket. A párna definíciója Cummancsnál minden, amire rá lehet feküdni - de nem csak így szimplán, ugyanis a másfél éves szerint tulajdonképpen majdnem mindenre rá lehet feküdni... Emellett ugyanis az is fontos a "párna" név kiérdemléséhez, hogy kényelmes legyen és puha. A takaró hasonló kritériumrendszert feltételez, csak éppen betakaráshoz alkalmas kell, hogy legyen. Sajnos Botkó szerint az előszoba szőnyeg is ilyen...

Azt sem igazán pedzegetem még, hogy ha olyan szépen ki lehet mondani, hogy "karácsonyfa", akkor a motor mitől bonyolult? Ha megy simán a "törölköző" és a "világít", akkor a Franka miért Nanta? Utóbbira mondjuk némi belemagyarázás után rá tudom fogni, hogy az imádott Panna, akit Botkó TANNA-ként emleget, végülis ugyanazokból a betűkből rakható ki, mint a NANTA, csak ugye más sorrendben. Ez pedig tulajdonképpen jót jelent: a fiam kedveli a lányomat. :) 

Kell ennél több?

A DATok és a BZZZ-k meg innentől simán elférnek a fedélzeten... 

 

Szerző: Gizibaba  2011.12.07. 14:32 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gizibaba.blog.hu/api/trackback/id/tr813445528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása