Szinonímaszótár Botkó módra, avagy kisfiunk első szavainak tárháza

dadda = labda. Félreértés ne essék, a lufi is dadda, és sajnos ez az első számú szerelem. Továbbá dadda még bármi, ami a fotókon kerek, illetve időnként anya pocakja is...

ditá = gitár. Használja is. Komolyan. Néha véletlenül lefog hangokat, olyankor közösen örülünk, máskor meg állandóan piszkálja a szüleit, hogy zenéljenek neki - ettől szintén örülünk, az első hangzó ezúttal azonban hosszú ékezettel értendő.

eeeeeen...t = elment. Apa a melóba, vagy bárki más tova el. Hosszú percekig képes nézni az ajtót, és megannyiszor megállapítani, hogy eeeeeeen....t.

hünnnta tadünnnnta = hinta palinta, mindez naná, hogy éneklő hangsúllyal. Botkó rekedtes hangján igen jól hangzik, és előszeretettel használja a kifejezést, mikor délelőtt az ölembe fészkel, hogy most akkor már aludni szeretne :)

cisza = cica. Ez azonos mindennel, ami szőrös. Igen, azzal is. A minap Petya ugyanis kiszállt a zuhany alól, mire szemfüles kisfia végigmérte, majd mély meggyőződéssel megállapította, hogy "cisza".

ö-ö = ez kéremszépen, nem más, mint a kutya. Világos is, miért, nem? Vau-vau. Ugyanannyi értelme van. Így aztán minden séta alkalmával jópárszor elhangzik, és már kívülről fújja a csemete, hogy melyik kerítésnél kell hangosan mondani.

tátá = pápá. Eleinte kizárólag már messzire elhaladt, a kézmozdulatot véletlenül sem látó egyedeknek tartogatta ezt a szót. Azóta a reakcióidő javult, időnként sikerül egészen baráti pillanatokban is bevetni. Ilyen például, ha számára nem túl érdekes ember érkezik. Érted, ÉRKEZIK. Ő akkor "tátá", és ennyivel el van intézve.

táááá = párna. A párna különben nagy szerelem szintén, a nappaliban szerencsére akad belőle jócskán. Így a drimbölésben elfáradt gyermek bármikor előkap egyet, rávacakolódik, és pihen. Sajnos ilyenkor alig-alig ússza meg az anyja általi azonnali elfogyasztást :)

nán = banán. Ebből uzsira kettő is simán lecsúszik, csak győzzem hámozni előtte. Botkó banán-függő, mese nincs. A második utolsó darabkái ugyan általában "véletlenül" áldozatául esnek a gravitációnak, de nagyjából kettő a hitelesített mennyiség. 

eáttt = autó. Séta közben minden autóra kell mondani, lehetőleg többször is. Mutogatni is kötelező, bár ez most mindenre igaz. (A napokban körianyóéknál a liftben is kellett mutogatni, mert egy gyanús néni szállt be mellénk. Anyája képéről a bőr leégett, olyan ciki volt, ahogy kisfiacska homlokráncolva, némán és vádlón ráemelte a mutatóujját a szerinte gyanús idegenre. A nő röhögött, majd a harmadikon kiszállt...)

dat = motor. A Péteré főleg. De ma egy Smartra is ezt mondta...

csacsa = nyilvánvalóan a kacsa. Csak így, natúrban. 

Egyelőre. De minden nap tartogat valami újat. Ami azonban meglep: a gyerek minden szavamat érti. Ma a következő utasítást hajtotta végre maradéktalanul: "Kisfiam, hol a másik zoknid?? Biztosan elhagytad az előszobában. Kérlek, keresd meg és hozd ide, hogy feladhassam rád!" És Botkó végrehajtotta.

Azóta két dolgon gondolkodom: mikor fog ez majd elromlani a "szelektív hallással", illetve amíg ilyen jól működik, mire tudnánk ezt gyorsan hasznosítani? A bankot egyelőre kihúztam a listáról... :)

Szerző: Gizibaba  2011.06.15. 12:10 Szólj hozzá!

Címkék: első szavak

A bejegyzés trackback címe:

https://gizibaba.blog.hu/api/trackback/id/tr252985741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása